Reguli pentru o alimentație sănătoasă a pisicilor
Pisicile adulte trebuie să mănânce întotdeauna hrană de calitate înaltă, nutrițională și care să le dea energia necesară pentru a menține sau a repara țesuturile, în caz de nevoie. Porția de hrană pe care o dăm pisicilor noastre depinde de dimensiune dar și de nivelul de energie pe care îl consumă într-o zi. Nivelul activităților variază dramatic printre animalele de companie, acest lucru jucând un rol important în cuantumul de calorii consumate.
O pisică ce are nivelul de activitate “normal” ar trebui să primească ceea ce numim nivel de energie „de mentenanță”. O pisică ce stă mai mult prin casă are nevoie de 10% sub nivelul de mentenanță, în schimb ce un pisoi activ sau o pisică ce stă afară toată ziua are nevoie de nivelul de mentenanță, la care se adaugă un procent de 20% până la 40% mai multă hrană.
Pisica ta ar trebuie să aibă acces liber la apă curată și proaspătă. Recipientele de apă trebuie spălate în fiecare zi.
Toate pisicile au nevoie de taurină, un aminoacid care este important pentru funcționarea normală a inimii, dar și pentru vedere și funcția de reproducție. Deoarece taurină poate fi găsită doar în proteina animală, toate pisicile au nevoie de o dietă bazată pe carne sau produse din carne ce întâlnesc nevoile lor nutriționale.
La fel că la oameni, vremea extremă – fie ea rece sau caldă –crește nevoile energetice ale pisicii. În ambele variante, ea folosește multă energie să păstreze o temperatură constantă rece sau caldă în corp. Cea mai potrivită decizie este să discuți cu medicul tău veterinar despre soluții potrivite pentru pisicuța ta, în aceste cazuri.
O pisică ce se află în perioada post-operatorie sau suferă de vreo boală s-ar putea să aibă nevoi nutriționale speciale pentru a se vindecă și pentru a câștigă bătălia cu infecția. Întreabă mereu medicul veterinar dacă trebuie să îi schimbi dietă în aceste momente delicate.
Ca regulă generală, se recomandă că toate pisicile să fie hrănite de două ori pe zi, 15-20 grame/kg corp. Pauza dintre cele două mese trebuie să fie între 8-12 ore. Porția se poate modifica în funcție de schimbările din viața pisicuței tale, deci ține cont de ele de fiecare dată.
Alege din gama noastră de produse pentru hrănirea pisicii și comandă online preferatul.
Unii oameni nu pot potrivi orarul lor cu cel al hrănirii unei pisici de două ori pe zi după planul de mai sus. Nu este nici o problemă – pisicile pot fi hrănite în mai multe feluri pentru a putea îndeplini atât nevoile stăpânului cât și cele ale animalului. Iată câteva idei:
- Controlul porțiilor înseamnă să măsori mâncarea animalului tău și să i-o oferi ca mic dejun și cină, așadar controlând cantitatea de mâncare poți să controlezi programul sau de cântarire (scădere sau punere în greutate) dacă știi că animalul tău mănâncă prea mult de fel. Mâncarea poate fi dată o dată sau de mai multe ori pe zi, zilnic.
- Poți încerca metodă hrănirii cu timp limitat, care constă în a pune la dispoziția pisicii tale o cantitate anume de mâncare, pentru un timp limitat. Spre exemplu, lași bolul la dispoziția să timp de 30 minute, iar ce nu mănâncă în acest interval de timp, este îndepărtat.
- Cea mai ușoară și des întâlnită metodă este cea a mâncatului liber, adică a lăsării la dispoziția pisicii mâncarea pe tot timpul zilei, iar ea mănâncă atunci când îi este foame. Mâncarea extrudată este cea mai bună idee în acest caz, pentru că nu își schimbă calitatea și consistența lăsată afară, la aer. Totuși, multe pisici tind să mănânce prea mult, acest lucru ducând deseori la obezitate sau alte probleme de sănătate.
- Laptele nu ar trebui să fie administrat pisicilor ca și recompensă sau că substitut pentru apă. Pisicile nu pot procesa o cantitate mare de lactază, enzima care transformă lactoză în lapte. Dând lapte și produse din lapte pisicilor le poate cauza vomă sau diaree.
- Recompensele ar trebui să fie date cu moderație și ar trebui să reprezinte 5% sau mai puțin din totalul de hrană al unei psici într-o zi. Restul de 95% este necesar să constea în hrana ce întrunește necesarul nutrițional zilnic al pisicii.
În speranța că toate aceste idei vă sunt de folos, va invităm să ne scrieți în comentarii și alte “trucuri” speciale pe care le-ați încercat cu pisica voastră și cum ați reușit să faceți din momentul de hrănire o plăcere și o oportunitate de a va înțelege din ce în ce mai bine.